poro

Porot

Fennoskandiassa elävä poro on saamelaisten tunturipeurasta kesyttämä puolivilli laumaeläin. Poro on jalostunut kestämään arktisen alueen viileitä lämpötiloja. Sen taljassa on yhtä neliösenttimetriä kohden yli tuhat onttoa karvaa. Nämä ilmalokerot toimivat eristeenä ja auttavat eläintä selviämään kylmästä talvesta.

Saamen kansaa ei olisi olemassa ilman poroa. Asusteet on valmistettu sen nahasta, käyttöesineet luista ja sarvista. Porosta on lypsetty maitoa pienille lapsille. Eläin on tarjonnut lihansa ihmisten elannoksi. Se on ollut myös kulkujuhta – kesällä se on kantanut matkatavarat ja talvella vetänyt ahkiota.

Sisänäyttelymme suurin osio esittelee kattavasti poronhoidon menneisyyden ja nykypäivän. Samilandin poroaitauksen asukkaat saapuvat Leville marraskuussa ensilumen laskeuduttua. Porot ovat nähtävillä marraskuulta huhtikuulle. Tarjoamme vierailijoille myös mahdollisuuden päästä suoraan kosketukseen porojen kanssa. Spiella-kahvilasta pusseissa myytävää jäkälää pääsee syöttämään suoraan omasta kädestä aitauksemme poroille. Jäkälä on porojen herkkua, jota ne eivät voi vastustaa.